top of page

Is hulp vragen zwak?
Is hulp vragen zwak?


Mijn mening: Nee zeker niet. Het is eerder een teken van kracht om hulp te zoeken.

Je kunt wel het idee hebben dat je alles zelf moet doen in je leven en dat hulp zoeken een vorm van zwakte is, maar hebben we juist niet bij heel veel dingen hulp nodig van anderen om te (over)leven?


Alles zelf doen in je leven lukt sowieso niet, bak jij dagelijks je eigen brood of haal je het van de bakker of supermarkt? Verbouw jij je eigen eten, maak jij jouw eigen boter en broodbeleg? Of heb je daar de hulp van anderen voor nodig om deze levensbehoeftes te krijgen? Sommigen zullen alles zelf verbouwen en klaarmaken, maar de meeste mensen zijn toch aangewezen op de boeren, bakkers en fabrieken die onze producten klaar maken voor consumptie en denk eens aan alle andere spullen die je in je leven gebruikt? Maak jij je eigen auto of fiets? Of je meubels en kleding? Zo ja, dan heb je ook nog de grondstoffen nodig die waarschijnlijk wel van anderen komen.

Heb jij jouw eigen huis gebouwd? Ik vermoed van niet, je hebt dus altijd hulp nodig van anderen om je leven aangenaam te maken en de spullen te kopen/huren die je nodig hebt.


Voor al deze dingen vinden we het heel normaal om hulp te krijgen, waarom is het dan ineens wel een probleem als je hulp nodig bent voor bij je administratie of structuur aanbrengen in je leven en bij psychologische klachten? Waarom zouden we die dingen wel alleen moeten oplossen?


Wat is er mis met het feit dat als je ergens in vastloopt dat je daar hulp van een ander bij zoekt?

Er wordt vaak gedacht dat je dan dom wordt gevonden door anderen, dat je zwak bent omdat anderen het wel kunnen en jij niet, maar is het niet zo dat iedereen op zijn/haar tijd ergens hulp nodig heeft? Iemand die nu goed is in administratie en structuur aanbrengen in zijn/haar leven heeft dit eerst ook moeten leren, wist het eerst ook niet, dus iedereen heeft hulp nodig of hulp nodig gehad, daar is echt niets mis mee.

En veroordeel jezelf daarom ook niet als je hulp nodig bent van anderen, hulp krijgen is immers normaal en nodig?


In NLP is één van de vooronderstellingen:

“Ik beschik over alle hulpbronnen die ik nodig heb om mijn doel te bereiken.”

En daarbij hebben we het over innerlijke en uiterlijke hulpbronnen, innerlijke zijn jou eigen kwaliteiten en mogelijkheden. De uiterlijke zijn de hulpbronnen buiten jezelf, die je dus kunt halen/krijgen van anderen.

We zijn van oorsprong kuddedieren die het fijn vinden om dingen samen te doen, maak hier gerust gebruik van om hulp te vragen en ervan te leren.

En als je dingen hebt aangeleerd kun je dat zelf ook weer doorgeven aan anderen.


Soms weet je het even zelf niet meer en loop je vast in je leven, je wilt wel verder maar weet niet hoe. Daarvoor is het goed om te kijken wie jou daarmee kan helpen, zodat je een duwtje krijgt in de goede richting.


Ik wil graag één van die hulpbronnen zijn om jou weer op weg te helpen. Ik geef jou ideeën hoe je dit aan kunt pakken (geef handvatten), uiteindelijk doe je het helemaal zelf, jij beslist namelijk zelf wat je met mijn hulp wilt gaan doen. En we beslissen samen welke hulp ik jouw precies geef.


Uit ervaring weet ik wat het is om hulp van anderen te krijgen, want já ook ik heb diverse keren hulp van hulpverleners of hulpbronnen gehad. Ik weet dan ook hoe het is om die hulp te krijgen en weet hoe je hiervan kunt leren. Ik heb het niet als een zwakte ervaren maar juist als heel dapper van mezelf om toe te geven dat ik ergens niet alleen uitkom, maar hulp nodig ben. Ik ben dankbaar voor alle hulp die ik ooit van anderen nodig heb gehad, want daardoor sta ik nu zo krachtig in dit leven en kan ik het weer doorgeven aan anderen.


Regelmatig vraag ik zelf ook hulp aan mijn ‘hulpbronnen’, pas nog kreeg ik inzicht in iets waar ik zelf totaal in vastliep en even niet doorhad hoe het precies zat en hoe ik hiermee moest omgaan. Door er een ander naar te laten kijken, die het van een andere kant bekeek kreeg die een inzicht die ik zelf nog niet gezien had.

Ik was heel blij met dit nieuwe inzicht wat me verder heeft geholpen, want soms weet of zie je het gewoon zelf (even) niet en dan is het zeker fijn dat je iemand om raad kunt vragen, een ander kan net even anders naar een situatie kijken waardoor je eigen ogen ook open gaan.


Heb jij ook iets waar je niet uit lijkt te komen en waar je raad en/of coaching of begeleiding nodig bent, kijk dan van wie je de hulp kunt krijgen om hier weer uit te komen, samen weet je echt meer dan alleen.


Mocht je menen die hulp van mij te kunnen krijgen, schroom dan niet maar maak een eerste vrijblijvende (gratis) afspraak (eventueel bij jou thuis), wie weet kan ik je net dat duwtje in de goede richting geven om weer verder te kunnen met je leven.

Je kunt me bellen op telefoonnummer: 06-39793477

of mailen naar: info@walkingtogether.nl dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.


Hartelijke groet,

Aagtje Eisinga

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page